Læserbrev: Skal der være stationeret en redningsbåd på Odder Brandstation?
Det skal der ikke, siger flertallet i byrådet i Odder, for det er ikke en statsopgave.
Jeg tror, at et barn eller en voksen, der er ved at drukne ud for kysten, er helt ligeglad med om det er en statsopgave eller ej. Der er kun en eneste ting, der tæller, og det er at blive reddet.
Jeg har derfor stillet en række spørgsmål til direktør Lars Hviid fra Østjyllands Brandvæsen, bl. a. følgende:
Hvad er responstiden for Østjyllands Brandvæsen ved alarm om en drukneulykke ud for Saksild Strand, hvis der er stationeret en redningsbåd på Odder Brandstation?
Og jeg stillede også et spørgsmål om, hvad responstiden er, hvis der ikke er en redningsbåd stationeret i Odder, og redningsbåden derfor skal køre fra Aarhus til Saksild.
Desuden ønskede jeg svar på, hvad responstiden er for en helikopter, hvis der ikke sendes en redningsbåd ud fra Østjyllands Brandvæsen.
Svarene er, at responstiderne ved udrykning er følgende:
Redningsbåd stationeret i Odder: 11 minutter.
Redningsbåd stationeret i Aarhus: 21 minutter.
Helikopter: 42 minutter.
Ovenstående responstider er ved en alarm om drukneulykke ud for Saksild Strand og er baseret på tal fra Østjyllands Brandvæsen og er målt på den tid, der går fra alarmen lyder, til båden sættes i vandet.
Responstiden for helikopteren er baseret på oplysninger fra en gennemført redningsaktion, hvor responstiden var som anført.
Tid er en helt afgørende faktor ved en redningsaktion.
Genplacering af en redningsbåd i Odder vil derfor sikre en langt kortere responstid ved kystnære redningsopgaver.
Det er jo, hvad det handler om. Hjælpen skal frem så hurtigt som overhovedet muligt.
Tilmed kan en sådan genplacering ske for så lave omkostninger, at det må kunne bæres inden for Østjyllands Brandvæsens nuværende budget, - eller også må vi finde dem ved de kommende budgetforhandlinger.
Det handler om tryghed for os alle.